AKTUÁLIS VILLANÁSOK

Micsoda hónap! Éled az élet, és tetteket szül az ébredő szabadságvágy. (MÁRCIUSI KÖSZÖNTŐ, Tarnóczy Balázstól)

 

“…szükségszerű … a visszhangtalanság vákuumába süllyedt  Déli Kapu nevű szellemi fórum megszűnte.”  (PARTECÉDULA HELYETT, Szőcs Zoltántól)

 

“…az édeslányát egy vékony újságlapra örökre újjászülő-teremtő művészi mozzanat produktuma: egy gyönyörű női fej, melyen átszúródnak-átütnek a Szabad Nép ötvenes évekbeli betűi…”(GADÁNYI FESTŐI VILÁGA, Dóczi Székely Gábortól)

 

“…LAMBDA-jajok feslenek szavakba, /asztalfióknak készül a MŰ…” (VERSEK, Miszlai Gyulától)

 

…leszek ami voltam, mit magam választám:/ poéta. Rész, a világ mítoszában. (VERSEK, Bayer Bélától)

 

…úgy élünk, mintha nem lenne Isten, / ami a legnagyobb gáncs /az emberi szíven? (KÉT MONDAT A DEMOKRÁCIÁRÓL, Dóczi Székely Gábortól)

 

Korábban a vizet szennyezték. Most az ember kiiktatása van soron. (IN MEMORIAM TISZA, Tarnóczy Balázstól)

 

“Minden, amit a politika nem mondott ki, amit a tömegtájékoztatás elkerült, amit az egyház tiltott, amit a közoktatás kihagyott repertoárjából, megjelent – néha harsányan, máskor árnyaltabban – az irodalomban…. ”  (AZ ÍRÓLÉT VÁLTOZÁSAI, Szőcs Zoltántól)

 

“Lehajolt és széthajtogatott egy sárguló levélpapírt. – Ezt te írtad: Jó lenne, ha sikerülne megőrizni magunkat egymásnak…” (NOVELLÁK, Gutai Istvántól)

 

“…és ha többet már nem lehet, / betiltják majd a nemzetet! / Támadj föl hát Petőfi Sándor…” (VERSEK, Tarnóczy Balázstól)

 

“…nem az enyém a század rongy bohóca,  /se a felhőkbe zörgő, bamba gépész.” (KÖLTŐ A HUSZADIK SZÁZADBAN, Kosztolányi Dezsőtől)

 

Néha nem marad más, /csak bezárkózni szavakba… / Hit vágyán jön Tamás: / lelkével istent szavalna. (VERSEK,  Dóczi Székely Gábortól)

 

“..Hamar te is az árnyak / közé térsz meg!” (GOETHE: A VÁNDOR ÉJI DALA, Miszlai Gyula fordításában)

 

Vagyis: a tolerancia legelső számú feltétele a filoszemitizmus. Enélkül nincs tolerancia. Így mondják. (LEVÉL ARTHUR KOESTLERNEK, Szőcs Zoltántól)

 

Veszejtés zajlik orv suttyomban: /Nem halt ki szellemed, Gheorghiu-Dés… (VÁLASZ MIHAI TUDOSENAK, Dóczi Székely Gábortól)

 

“Ha minden alkotásunkat templomnak szánnánk…  (DONGAKÁPOLNA,  Rainer Pétertől)

 

Tévedés azt hinni, hogy csupán az élő szervezetek alacsonyabb szintjein jellemző az invazív fajok jelenléte és térhódítása. (SZENTENCIÁK, Dóczi Székely Gábortól)

 

“…a XX. századi magyar festészet egyik meghatározó, mindvégig a maga útját járó, elveiből soha nem engedő egyénisége volt.”  (UTÓHANG A GADÁNYI KIÁLLÍTÁSRÓL,  Rainer Pétertől)

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.